Grøn afføring ses somme tider hos voksne, men er meget mere hyppigt hos spædbørn. Hos spædbørn skyldes det, at afføringen bevæger sig for hurtigt gennem tarmsystemet og derfor ikke når at blive brunt. Hos voksne personer kan det dog skyldes en række faktorer og vi har samlet de mest normale og de tilfælde, hvor man bør søge lægehjælp. Derudover har vi også fundet ud af, hvad man bør gøre ved hvert tilfælde af grøn afføring på baggrund af dens årsag.
De harmløse og de farlige
Når du får en ændret afføringsfarve, får det som regel alarmklokkerne til at ringe og man kan blive i tvivl, om man bør tage til læge eller ej. Den hyppigste årsag til grøn afføring er direkte kædet sammen med kosten og det skyldes som regel et større indtag af klorofyl. Klorofyl er et grønt farvestof, der, ligesom farven i rødbeder, kan farve din afføring. Det stammer fra planter, som laver fotosyntese, hvor klorofylet i bladene spiller en vigtig rolle. Derfor anbefales det først at være på vagt, hvis man er sikker på, at det ikke skyldes en plantebaseret kost eller et plantebaseret måltid. En anden relativt harmløs grund kan være, at afføringen bevæger sig for hurtigt gennem tarmen for eksempel ved brug af afføringsmiddel eller ved diarré. Her anbefales det som det første at drikke noget vand, da dehydrering er den største fare ved diarré. Herefter bør du spise nogle fibre for at få en bedre konsistens eller bare lade det gå i sig selv i løbet af et par dage. Hvis det fortsætter gennem en længere periode, bør du selvfølgelig gå til lægen.
De farligste årsager til grøn afføring er blandt andre: Crohn’s sygdom, irriteret tyktarm, kræft i tarmsystemet eller madforgiftning. Nogle af disse kan også give blod i afføringen eller endda farve afføringen sort. Hvis man har grøn afføring, der ikke skyldes kosten eller diarré, over længere tid, bør man altid søge lægehjælp. Hvis man desuden får blod i afføringen eller sort afføring, bør man omgående søge lægehjælp, så man kan få udret sit problem.